Blog

Akú povrchovú úpravu zvoliť pri výbere vane či sprchovacej vaničky?

 

Výber správneho produktu

Veľmi dôležitá otázka pri výbere kvalitnej vane alebo sprchovacej vaničky je, ako si zvoliť jej povrchovú úpravu. V súčasnosti sa na trhu nachádza veľké množstvo výrobkov sanity, ktoré majú rôznu kvalitu a tým pádom aj rôznu cenu. V dôsledku toho je pre bežného kupujúceho veľmi ťažké rozhodnúť sa pri výbere správne. V prvom rade je veľmi dôležité uvedomiť si, že kúpeľňu nebudete prerábať každý rok, takže ide o investíciu na dlhšie obdobie.

Pri kúpe sanity máte na výber výrobky s povrchom smalt, akrylát alebo sanitárny povrch gelcoat, nazývaný aj gélový povrch. V tomto článku sa bližšie pozrieme na povrchovú úpravu gelcoat a jej porovnanie s akrylátom.

 

Čo to vlastne sanitárny Gel-Coat je a ako vzniká?

Sanitárny gelcoat je druh povrchovej úpravy vaní a sprchovacích vaničiek nadpriemernej kvality. Vzniká na báze izoftalánovej kyseliny v kombinácii nenasýtenej polyesterovej živice a prírodných materiálov. V jednoduchosti povedané, ide o nástrek, ktorý sa nanáša na kopyto formy striekacím zariadením. Na rozdiel od akrylátu, gelcoat predstavuje konštantnú vrstvu vďaka nanášaniu nástrekom a nie lisovaním. Takáto povrchová úprava so sebou prináša veľké množstvo výhod.

 

Gel-Coat a jeho výhody

Použitý gelcoat zabezpečí vaniam a sprchovacím vaničkám farebnú stálosť a odolnosť voči poškrabaniu. Zároveň, v prípade poškodenia je sanitárny povrch výrobku ľahko opraviteľný. Je možné veľmi ľahko opraviť škrabance, čipy, praskliny a opotrebované gelcoatové plochy. Okrem toho, zaručuje vysokú kvalitu a chráni výrobok proti pôsobeniu agresívnej vody, poveternostným vplyvom a teplotným výkyvom.

Ak máte teda záujem o kvalitný produkt do domácnosti alebo napríklad do hotelového zariadenia, vhodné riešenie predstavuje vaňa, resp. vanička z konštrukčného laminátu alebo liateho mramoru s povrchovou úpravou gelcoat. Kvalitný gelcoat vám zaručí tvarovú stálosť, antibakteriálnu ochranu povrchu a nenáročnú údržbu.

 

Sklolaminát alebo liaty mramor?

Výrobky zo sklolaminátu nemajú žiadne dodatočné výstuže, či už kovové alebo z tvrdeného polystyrénu a i napriek tomu garantujú nosnosť viac ako 500 kg. To o kvalite tohto materiál i jeho trvácnosti veľa napovedá.

Luxusnejším variantom sprchovacích vaničiek s povrchovou úpravou gelcoat sú výrobky z liateho mramoru. Tie zaujmú zákazníka najmä svojím exkluzívnym tvarom a nízkou výškou do 35 mm, dokonca v prípade série LINDE len 25 mm. Aj v tomto prípade o kvalite liateho mramoru svedčí aj jeho nosnosť, ktorá je až 300 kg. Vďaka použitiu spomínanej povrchovej úpravy vám budú tieto výrobky slúžiť najmenej 10 rokov. Naša spoločnosť na svoje výrobky dáva záruku v podobe 5+5 rokov.

 

Vane s povrchom Gel-Coat verzus akrylát

O vaničkách sme si toho povedali už dosť, ale čo vane? Prečo si vybrať práve vaňu s povrchovou úpravou gelcoat?

Súčasná produkcia vaní má viacero technológií výroby, teda keď sa zameriame na takzvané plastové vane, pri ktorých je povrchová úprava akrylát. S touto povrchovou úpravou sa v domácnostiach stretávame najčastejšie. Dôležité je však vedieť, že akrylát je na začiatku procesu spracovania tabuľa, ktorá sa následne lisuje na formu, čím vzniká požadovaný tvar vane. Pri tomto procese dochádza k tomu, že vzniká príliš tenká časť materiálu na hranách – rohoch, kde sa tabuľa lisuje, čo predstavuje značnú nevýhodu. Ďalšie nevýhody sú, že plastová vaňa je síce pri kúpe žiarivo biela, no nie je farebne stála a postupom času žltne. Určite to poznáte. Príkladom sú plastové lišty na bielych spotrebičoch vo vašej kuchyni, ktoré časom svoju bielosť stratia a nahradí ich žltá farba a krehkosť materiálu. V neposlednom rade, na akrylátové vane veľká časť výrobcov neponúka opravné sady a pri poškodení výrobku je oprava takmer nemožná, respektíve neestetická.

Ako sme už uviedli, pri vaniach s povrchovou úpravou gelcoat je tento povrch na rozdiel od akrylátu farebne stály, antibakteriálny a v prípade poškodenia plne opraviteľný.

 

Rada na záver

Samozrejme, každá povrchová úprava má svoje výhody a nevýhody, no správny výber spočíva v tom, uvedomiť si, z akého materiálu je daný výrobok vyrobený a akú má povrchovú úpravu. Lebo ako sa hovorí: „Nie je vždy všetko zlato, čo sa blyští!“

Vaničky z liateho mramoru vyrobené na Slovensku

Vyberáte sanitu do svojho nového domu či bytu? Potom pravdepodobne aj vy stojíte pred otázkou, ako si vybrať ideálne produkty pre vás, vaše potreby a bývanie. Moderný dizajn, kvalitné prevedenie, primeraná cena – nájsť kompromis medzi týmito troma aspektmi nie je vôbec jednoduché. Na trhu totiž nájdete množstvo výrobkov z rôznych materiálov a z rôznych krajín pôvodu.

Aby sme vám rozhodovanie čo najviac uľahčili, pripravili sme pre vás sériu článkov, ktoré vám pri správnom výbere pomôžu, zodpovedajú všetky dôležité otázky a odhalia vám, na čo si dať pozor. Dnes sa pozrieme bližšie na jeden z najobľúbenejších materiálov pre výrobu sanity, ktorým je liaty mramor. Dozviete sa, čo to vlastne liaty mramor je a aké sú jeho výhody.

 

 

Správny výber výrobcu je kľúčový

Ak zvažujete kúpu sanity vyrobenej z liateho mramoru, jednou z najdôležitejších vecí, na ktoré by ste si pri výbere mali dať pozor, je krajina pôvodu. Výrobky z liateho mramoru sú najčastejšie pôvodom z Číny, Turecka, Talianska, no ak si dáte na výbere záležať, zistíte, že k dispozícii máte aj produkty vyrobené na Slovensku. Prečo je však krajina pôvodu práve pri liatom mramore tak dôležitá?

Najväčším nedostatkom pri spracovaní liateho mramoru je totiž zlyhanie ľudského faktoru. Veľké výrobné spoločnosti vyrábajú denne stovky produktov a veľakrát dôjde k tomu, že na úkor kvantity utrpí kvalita. Pri dosahovaní vysokej dennej produkcie stačí jedna zle namiešaná várka a na pulte predajní sa objavia stovky produktov, ktoré sú krivé a prehnuté. Príčinou býva napríklad zlé doschnutie či nesprávne namiešanie zmesi. Na druhej strane, zlý pomer surovín môže spôsobiť, že tvar výrobku nie je stály a pri nesprávnom skladovaní vanička takzvane „cestuje“ – nedrží svoj rovný tvar.

 

Ručná slovenská výroba

Riešenie však existuje – vyberte si z produktov, ktoré nájdete v našej ponuke! Sme jediný slovenský výrobca vaničiek z liateho mramoru a od počiatku vyrábame naše produkty výlučne ručne. A v tom spočíva i naše tajomstvo. Naše výrobky z liateho mramoru sú ako jedny z mála tvarovo stále aj pri nesprávnom skladovaní u zákazníka či v medzi skladoch! Navyše, všetky produkty sú s povrchovou úpravou gelcoat, ktorý zabezpečí farebnú stálosť, antibakteriálnu ochranu a v prípade poškodenia aj možnosť opravy.

 

Vedeli ste, že…

…liaty mramor sa spracováva podľa najprísnejších noriem rešpektujúcich ochranu životného prostredia?

 

Benefity slovenských vaničiek z liateho mramoru značky CA-PLAST

Ručná slovenská výroba, tvarová a farebná stálosť či antibakteriálna ochrana však ani zďaleka nie sú jedinými benefitmi, ktoré vám ponúknu naše vaničky CA-PLAST z liateho mramoru. Vaničky značky CA-PLAST sú vďaka kvalitnému povrchu gelcoat vhodné nielen pre bežné užívanie v domácnostiach, ale sú určené aj pre záťažové pracoviská, ako sú napríklad hotely, nemocnice, športové areály alebo výrobné závody.

 

Tipy, ako si vybrať kvalitný liaty mramor

Na záver máme pre vás ešte niekoľko tipov, podľa čoho si vybrať skutočne kvalitný liaty mramor.

  • Vanička má vysokú hustotu, preto je jej váha pri rozmere 90×90 cm minimálne 33 kg a jej nosnosť je až 300 kg.
  • Povrchová úprava gelcoat je kľúčová pre finálnu kvalitu výrobku, preto by ste mali sledovať, či je vanička na povrchu biela, čo zaručuje gelcoat, a naopak, v reze a zospodu by mala byť tmavá – hnedá vplyvom plniva.
  • Výrobca vám musí zabezpečiť záručný i pozáručný servis vlastným technikom. Zároveň je dôležité, či má k dispozícii vlastnú opranú sadu a nie náhradu z druhovýroby, pretože tá často farebne nekorešponduje s výrobkom.
  • Záruka pre vaničky z liateho mramoru by mala byť až 10 rokov.
Bezvodný pisoár – šetrí vodu i Vašu energiu

 

Máte vysoké náklady za vodu v prevádzke, ktorú vlastníte a neviete čo s tým? Na slovenskom trhu sa objavila novinka, ktorá Vám pomôže tento problém vyriešiť. Ide o bezvodný pisoár, ktorý sa používa bez potreby splachovať a pritom nezanecháva žiaden zápach. Nemáte predstavu o tom ako a pýtate sa, či je to vôbec možné?

Odpoveď znie áno. V Amerike a vo väčšej časti západnej Európy už túto technológiu využívajú roky a preto sme sa ako jediný slovenský výrobca spojili s poprednými výrobcami ventilov pre tieto pisoáre a priniesli tento produkt aj na Slovenský trh!  Pisoár bez potreby splachovať. Pisoáre sú vyrábané zo sklolaminátu s povrchovou úpravou gelcoat priamo na Slovensku. Ide o ručnú výrobu, ktorá podlieha prísnym kontrolám a štandardu. Materiál, ktorý je použitý na ich výrobu, je odolný voči agresívnemu moču a bežným čistiacim prostriedkom. Výsledkom je dlhá životnosť, ľahká údržba a všetky ekonomické a hygienické výhody.

 

Ako to funguje?

Úplne jednoducho a celkom bez komplikácii. K montáži nepotrebujete žiaden splachovací ventil, ani prípojku na prívod vody, čo Vám zabráni zbytočnému plytvaniu s vodou. Už sme pri tom, nepotrebujeme vodu pri splachovaní a náklady za vodu sú zaručene znížené!

Najpodstatnejšiu časť bezvodného pisoára predstavuje ventil, ktorý zabezpečuje fungovanie bez zápachu a jednoduchú údržbu. Dá sa povedať, že tvorí „srdce“ pisoára. Špeciálna membrána na ventile zabezpečuje odtekanie moču z pisoáru do potrubia a zároveň uzatvára odpadové potrubie čím zabraňuje šíreniu zápachu. Trvácnosť membrány je v závislosti od počtu použití a spôsobu údržby, obvykle 6 mesiacov . Výmena ventilu trvá len niekoľko minút. Niektoré typy bezvodných pisoárov potrebujú pravidelne dopĺňať tesniacu kvapalinu a tým aj pravidelnú údržbu, čo spôsobí, že pisoár je mimo prevádzky až 20 minút.

 

Jednoduchá údržba, čistejšie toalety

Údržba je veľmi jednoduchá, stačí biologicky čistiaci prostriedok BIODOR, ktorým pisoár očistíte a zároveň dodáte do odpadového potrubia dostatočné množstvo mikroorganizmov, ktoré sa postarajú o odstránenie usadenín biologického charakteru. Výsledkom dlhodobého testu bolo, že pisoáre bez vody šetria vodu, peniaze a zároveň redukujú čas, náklady na údržbu a zároveň vytvárajú čistejšie, hygienickejšie a nezapáchajúce prostredie na toaletách.

Extra tenké vaničky zo série Linde sú ideálnym riešením pre moderné kúpeľne

Na úvod vám musíme s radosťou oznámiť, že sme opäť rozšírili ponuku našich produktov. Tentokrát prinášame sprchové vaničky SLIM EXCLUSIVE zo série LINDE, ktoré sú charakteristické predovšetkým svojim výnimočne nízkym okrajom. Vďaka svojmu dizajnu sú ideálnym riešením pre moderné a štýlové kúpeľne s ohľadom na najnovšie trendy v oblasti interiérového dizajnu. V dnešnom článku vám predstavíme ich koncept, vlastnosti a výhody, ktoré so sebou prinášajú.

Unikátny nízky okraj je zárukou elegancie

Začnime najdôležitejším prvkom, ktorý je základom pre celý koncept našej novej rady produktov. Produkty zo série LINDE sú jedinečné vďaka svojmu nízkemu okraju. Výška sprchových vaničiek sa totiž bežne pohybuje na úrovni 35 – 45 mm, my vám však priamo z našej dielne prinášame novinku na trhu – sprchové vaničky SLIM EXCLUSIVE, ktorých výška je len 25 mm.

Pri vytváraní celého konceptu bolo našim cieľom odstrániť všetky rušivé prvky, ktoré sa nachádzajú na bežných sprchových vaničkách. Výsledkom je tak čistý dizajn bez výčnelkov a viditeľného odpadu. Zároveň, vďaka svojej výške a 5x menšiemu zaobleniu okrajov, je možné sprchové vaničky SLIM EXCLUSIVE jednoducho zapustiť do podlahy. Toto elegantné riešenie dokonale zapadne do každej modernej kúpeľne s minimalistickým dizajnom. Samozrejmosťou je tiež možnosť inštalácie bezrámového aj rámového sprchovacieho kútu – výber záleží len na vás.

Dizajnové riešenie zamerané na detaily

Okrem výšky a menšieho zaoblenia okrajov sme pri navrhovaní série LINDE mysleli aj na tie najmenšie detaily. Dno vaničky je spádované do sifónu bez výrazného vnútorného tvarovania, vďaka čomu vanička pôsobí rovná a vy tak máte možnosť využiť maximum priestoru. Krytka sifónu je zasa riešená tak, aby držala na svojom mieste a bola v rovine s dnom vaničky. Pre jednoduchú údržbu je možné krytku úplne vytiahnuť a ak si aj vy potrpíte na detaily, možno vás poteší, že si môžete zvoliť farbu samotnej krytky na sifón.

Praktickosť, kvalita a trvácnosť

Pri návrhu našich nových produktov nemyslíme len na dizajn, ale aj na ich praktickosť. V tomto prípade platí, že čím nižšia vanička, tým jednoduchší prístup do sprchového kúta. Z praktického hľadiska to znamená, že tieto vaničky sú ideálne pre bezbariérovú inštaláciu do podlahy. Sprchové vaničky SLIM EXCLUSIVE zo série LINDE sú tak vítaným riešením napríklad pre seniorov, ľudí so zdravotnými problémami a pre ľudí so zdravotným postihnutím. Pre čo najväčšiu bezpečnosť je možné do vaničiek aplikovať protišmykovú úpravu CA-GRIP. Nuž a v neposlednom rade, nezabudli sme ani na antibakteriálnu povrchovú úpravu.

Sprchové vaničky z produktovej rady LINDE sú vyrobené z liateho mramoru, materiálu, ktorý už na prvý pohľad pôsobí luxusne. Dôkazom výnimočnej kvality je už len fakt, že tieto vaničky majú nosnosť až 300 kg. To ale samozrejme nie je ani zďaleka všetko. Všetky naše výrobky sú poctivá ručná práca a za ich kvalitou si stojíme, preto máte na naše produkty záruku 5+5 rokov a tiež garanciu záručného a pozáručného servisu. Či už sa rozhodnete pre našu novinku, sprchové vaničky SLIM EXCLUSIVE zo série LINDE, alebo akýkoľvek iný produkt z našej ponuky, garantujeme vám prvotriednu kvalitu a dlhoročnú trvácnosť.

Nie je plast ako plast

Kompozitný materiál pri výrobe vaní

Kompozitný materiál sa nedá porovnávať s bežným akrylátom, vane a samonosné vaničky v našej spoločnosti vyrábame tou najspoľahlivejšou a rokmi overenou metódou – ručnou lamináciou. Ide o spôsob výroby, pri ktorom kladieme viaceré vrstvy skleného vlákna na seba, spájame ich nenasýtenou polyesterovou živicou, a tak vzniká takzvaný konštrukčný laminát alebo inak povedané kompozit. Vďaka pevným chemickým väzbám medzi jednotlivými zložkami, je kompozitný materiál jednoliaty, homogénny a súrodý v celom svojom priereze. Vyznačuje sa vynikajúcimi vlastnosťami, predovšetkým pevnosťou, pružnosťou, tvarovou a tepelnou stálosťou.

Kompozitné materiály v tomto prevedení sa používajú napríklad aj pri stavbe automobilov, lodí, motoriek, lietadiel či bazénov. Jednoducho všade tam, kde je potrebný ľahký, pevný a odolný materiál.

Štruktúra kompozitu pri našich vaniach

  • Povrchová vzhľadová vrstva gelcoat, na báze izoftalovej / NPG polyesterovej živice, dostupná v 1500 farebných odtieňoch
  • Spevňujúca sklenená výstuž
  • Nenasýtená polyesterová živica
  • Drevotrieska o hrúbke 18 mm

Vlastnosti kompozitného materiálu

  • Tvrdý, vysoko lesklý a húževnatý povrch, živé farby
  • Pružnosť a zároveň pevnosť
  • Ľahká opraviteľnosť
  • Hygienická nezávadnosť
  • Vysoká odolnosť (voči UV žiareniu, opotrebovaniu, hydrolýze, širokému radu minerálov a chemických zložiek obsiahnutých v minerálnych vodách, širokému radu chemikálií, kyselín, zásad, čistiacich a dezinfekčných prostriedkov)

Prečo si vybrať kompozitnú vaňu, namiesto akrylátovej?

Povrch akrylátovej vane tvorí termoplast (polymetylmetakrylát – PMMA), ktorý je vytvorený z dosky hrubej 4 – 6 mm (údaj vedený ako hrúbka akrylátu). Do požadovaného tvaru sa následne tvaruje vákuom za tepla. Hrúbka vrstvy sa tak stáva nerovnomerná, podľa tvaru vane a hĺbky ťahu. V spodnej časti a v oblúkoch môže hrúbka akrylátovej vrstvy dosiahnuť minimálne hodnoty, v iných častiach je akrylát naopak hrubší, a teda aj krehkejší. Ďalšie vrstvy sú potom tvorené posekanou sklenou rohožou (roving) a živicou.

Akrylátovú vaňu tak tvoria rôznorodé chemické materiály, ktoré sú síce spojené, avšak nevzniká medzi nimi pevná molekulárna väzba. Nuž a práve to prináša vysoké riziko ich oddeľovania. Praskliny vzniknuté na akrylátovom povrchu už nie je možné opraviť a vedú k úplnému znehodnoteniu vane.

Vaňa s dvierkami vás zbaví obáv z bežnej hygieny

S vekom prichádzajú rôzne obmedzenia – aj v pohybe. Obratnosť a rýchlosť nahrádza opatrnosť, pružnosť sa pozvoľna zmení na nemotornosť a aj obyčajná hygiena vo vani môže časom znamenať úkon, s ktorým treba staršiemu či zdravotne hendikepovanému človeku pomáhať. Riešením môže byť vaňa s dvierkami.

Pokial ste si niekedy prerábali byt, mali ste v maličkých kúpeľničkách dve možnosti. Buď sa vzdať vane a dať prednosť sprchovému kútu, alebo vo vani riešiť aj sprchovanie. Prvú alternatívu museli spravidla vylúčiť rodiny s deťmi, lebo kúpať ich treba a aj dospelí potrebujú občas prehriať telo či relaxovať v teplej vode. A tak vo väčšine najmä panelákových bytov zostala vaňa so sprchovou batériou.

Starším ľuďom treba s hygienou pomôcť

Deti ale vyrástli, v bytoch ostali starí ľudia, ktorí môžu mať čoraz viac problémov bez pomoci prekonať okraj vane a dať si sprchu či kúpeľ. Kúpeľňové štúdia prichádzajú s ponukou vane s dvierkami. Vaňu si možno dať vyrobiť na mieru, alebo si objednať výrobu dvierok, ktorú vám nainštalujú na vašu vaňu. „Ponúkame obe tieto alternatívy,“ hovorí obchodný riaditeľ CA Plast Lukáš Králik. „V obidvoch prípadoch ide o riešenie pre ľudí, ktorí majú z rôznych dôvodov strach sami vchádzať do vane a vychádzať z nej, lebo vekom či z dôvodu rôznej telesnej indispozície strácajú istotu a obávajú sa pošmyknutia,“ argumentuje. Ako dopĺňa, druhou skupinou sú zákazníci, kde jeden člen domácnosti chce vaňu a druhý sprchový kút. Ak majú malú kúpeľňu, vaňa s dvierkami dokáže uspokojiť potrebu oboch.

Vaňa s dvierkami do mesiaca

Inštaláciu dverí do existujúcej vane možno vykonať do všetkých druhov vaní v každej kúpeľni bez porušenia pôvodných obkladov, bez búrania a zdĺhavých stavebných procesov. „Náš technik príde na obhliadku, zameria veľkosť dvierok a so zákazníkom sa dohodne na ich výbere. Približne za 3 – 4 týždne od obhliadky sa potom uskutoční inštalácia. Trvá štyri až šesť hodín a do 24 hodín vaňu možno plnohodnotne používať a napustiť vodou tak ako predtým,“ objasňuje L. Králik. Dvere kopírujú tvar vane, dajú sa ľahko otvárať, sú stopercentne vodotesné. Hodia sa aj na rohové či inak asymetrické vane. Spoločnosť vie pri poškodeniach dodať aj náhradné diely, prípadne zabezpečiť záručný alebo mimo záručný servis priamo u klienta doma.

Ručná výroba na mieru hoci aj s masážou

Ak chcete investovať viac do bezpečnosti či komfortu vašej kúpeľne, je tu možnosť objednať si novú vaňu s dverami. CA Plast je jediným výrobcom na našom trhu, ktorý dokáže objednaný produkt personalizovať podľa vašich požiadaviek a nárokov, ponúkajú dokonca aj úpravu dĺžky vane podľa rozmerov kúpeľne či presnú pozíciu dverí na novej vani. „Naším cieľom je prinášať nadštandardnú kvalitu za prijateľnú cenu, prednosťou je ručná výroba z materiálov prémiovej kvality,“ prízvukuje obchodný riaditeľ a vyzdvihuje najmä bezpečnosť takejto vane, jej protišmykovú povrchovú úpravu nielen pri kúpaní, ale aj sprchovaní v stoji a vstupe či výstupe z bezbariérovej vane, ale aj jednoduchosť čistenia bežnými saponátmi a tlakom vody. „Zákazník si môže vybrať aj vaňu s masážou. Pripravené máme tri základné prevedenia masážnych systémov,“ uzatvára s tým, že vane je možné si dôkladnejšie prezrieť aj priamo vo výrobe v Čadci.

 

Požiadajte o príspevok na úpravu kúpeľne

 

Ak o rekonštrukcii svojej kúpeľne uvažujete a ste zároveň ťažko zdravotne postihnutým človekom, je možné požiadať o príspevok na financovanie. Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny ich poskytuje aj na úpravu rodinného domu, bytu či garáže, ak to zvýši bezbariérovosť a sebaobsluhu, čo vaňa s dvierkami spĺňa. Každopádne, o podmienkach poskytnutia takéhoto príspevku sa poraďte na miestnom úrade práce, kde vám vysvetlia podrobnosti.

Vaničku do sprchovacieho kúta, alebo odtokový žľab?

Ste športovejší typ a pred vaňou v kúpeľni uprednostňujete rýchlu a pohodlnú očistu na peknom a bezpečnom mieste? Ak práve rekonštruujete, či budujete si nový domov, zaiste stojíte pred otázkou, čo uprednostníte v sprchovacom kúte. Vaničku do sprchového kúta, alebo odtokový žľab?

 

Ak vo vašom rozhodovaní preváži vanička do sprchového kúta a vyberiete si niektorú z ponuky našej spoločnosti, budete mať v ruke hneď niekoľko tromfov – hygienu, bezpečnosť, bezbariérovosť, ľahkú údržbu, farebnú variabilitu  a dlhú životnosť. Stojí za to pozrieť sa na ne bližšie.

 

 

Sprchovací kút nie je iba o umývaní

 

Hoci u mnohých z nás potreba funkčnosti prevažuje nad estetikou veci, v prípade vybavenia sprchovacích kútov ju netreba preceňovať. Denná očista v príjemnom, farebne vyladenom prostredí nás vie výborne pripraviť na nový deň, respektíve pohodový večer po návrate z práce.

 

To všetko môžeme dosiahnuť, ak venujeme výberu prvkov do sprchovacieho kúta dosť pozornosti, ak uprednostníme kvalitu a nadčasovosť pred rýchlymi riešeniami, ktoré v konečnom dôsledku vôbec nemusia byť lacnejšie.

 

Prečo dať prednosť vaničke pred žľabom

 

Poďme si ale najskôr vysvetliť, prečo je lepšie uprednostniť sprchové kúty s vaničkou pred odtokovým žľabom či vpusťou.

 

Vanička predstavuje jednoliaty neporézny celok, ktorý nemá špáry, iba minimum spojov medzi vaničkou a stenou. Samozrejme, treba ich izolovať, ale ide naozaj o nevyhnutné minimum. Kdežto pri žľaboch je potrebná komplexná izolácia medzi žľabom a dlažbou, a to vo viacerých vrstvách.

 

Najmä v drevostavbách, ktoré sú medzi stavebníkmi dnes veľmi obľúbené, je riziko prasknutia hydroizolácie medzi žľabom a dlažbou niekoľkonásobne vyššie ako pri použití sprchovacieho kúta s vaničkou. Navyše, poškodenie hydroizolácie medzi žľabom a dlažbou sa spravidla prejaví až po mesiacoch a vtedy je už vodou nasiaknuté celé murivo, fasáda či podlaha. Ak sa poškodí vanička, vidieť to ihneď a problém je možné odstrániť s minimálnymi nákladmi.

 

 

Ani nové murované stavby nie sú bez rizika. Prasknutie izolácie medzi žľabom a dlažbou je oproti vaničke niekoľkonásobne vyššie, lebo stavba nie je ešte usadená, dodatočne sa hýbe, čo je základnou príčinou poškodenia izolácie a podtekania žľabu. Pri vaničke nie je potrebné ani po rokoch obnovovať žiadne špáry, pri pokladaní dlažby so žľabom ale áno.

 

A nakoniec ešte jeden bonus v prospech sprchovacej vaničky. Je na dotyk teplejšia, chodidlo sa v nej „cíti“ komfortnejšie ako pri dlažbe, ktorá v chladivom efekte vyhráva. Deti určite dajú prednosť vaničke pred dlažbou a dospelí zrejme nebudú v tomto výbere výnimkou.

 

Veľkosť a bezbariérovosť

 

Ak si chcete pri dennej hygiene vytvoriť potrebnú pohodu, je dôležité zvážiť, aké veľké miesto chceme pre sprchový kút zvoliť – či uprednostníme mramorové vaničky, samonosné vaničky do sprchy, resp. riešime vybavenie sprchovacieho kúta do bytového jadra. Na každú z týchto možností máme v našej spoločnosti riešenie – širokú ponuku veľkostí, materiálov, dizajnu či servisu.

 

Ak rekonštruujete bytové jadro, naša spoločnosť má v ponuke sprchové vaničky s rozmermi 900×900 mm v prevedení oblúk vo viacerých výškových verziách. Pri samonosných vaničkách ponúkame rozmery v šírke 800 a 900 mm a dĺžke 800 a 900 mmv štvorcovom i oblúkovom prevedení s viacerými variantmi výšky.

 

 

Najviac veľkostných variácií máme u vaničiek z liateho mramoru. Liaty mramor je zmes živice, ktorá slúži ako spojivo, a prírodných materiálov – dolomit či vápenec, ktoré vypĺňajú výrobok. Ide o veľmi stabilný materiál, ktorý vďaka ochrannej vrstve Gelcoat na povrchu zamedzuje nasiaknutiu vodou.

 

Naše vaničky Linde ponúkame v šírke od 800-900-1000 mm a dĺžke 800-900-1000-1100-1200 mm, niektoré v oblúkovom prevedení. Môžu mať rôznu hrúbku – od 25 cez 30 po 35 mm, v slim verzii (25 mm) poskytuje vytvorenie bezbariérového sprchovacieho kúta porovnateľného s bezbariérovým vstupom so žľabom. Táto variabilita umožňuje vytvoriť pre zákazníka sprchovú vaničku takpovediac na mieru.

 

Okrem funkčnosti aj estetika a hygiena

 

Ak ste sa rozhodli pre vaničku, je dobre zdôrazniť okrem technických predností aj tie estetické či hygienické. Sanita v kúpeľni (umývadlo, toaleta, bidet) má spravidla bielu farbu, preto je vhodná aj pri vaničke. Aj so sifónom do sprchovej vaničky sa dá pohrať. Krytka nízkeho sifónu na vaničkách Linde je z rovnakého materiálu ako vanička, nič teda nenarúša dizajn povrchu. Žiaden chróm, nerez či iné prvky.

 

 

No rátame aj s náročnými zákazníkmi, ktorí sa radi hrajú s dizajnom kúpeľne a ponúkame krytku sifónu vo viac ako tisíc odtieňoch RAL, čo umožní zladiť ju s ostatnými doplnkami v kúpeľni. Aj táto možnosť uprednostní vaničky pred žľabmi.

 

Ale nie iba to. Moderní ľudia uprednostňujú jednoduchú údržbu, a tá je pri vaničke určite ľahšia ako pri žľabe, lebo špáry v dlažbe treba opakovane čistiť. Vanička je vyspádovaná z každého miesta do odpadu, netvoria sa v nej mokré plochy, v ktorých by stála voda. Pri žľabe je spádovanie z každého rohu veľmi ťažko vytvoriť, a tak sa môže stať, že dlhšie sprchovanie skončíte s pocitom, že stojíte v kaluži vody.

 

A ešte ďalšie plus vaničke do sprchy – vytváranie plesní a húb v nej má oveľa nižšiu pravdepodobnosť ako pri dlažbe a odtokových žľaboch.

 

Dajte na rady odborníkov

 

Tak ako, presvedčili sme vás? Ak váhate, posuňte svoje otázky odborníkom. Prácu našej spoločnosti dobre poznajú. Vedia, že aj v prípade vaničiek do sprchovacích kútov ide o ručnú výrobu s možnosťou úpravy výrobkov na mieru s využitím antibakteriálnej sanitárnej úpravy, so záručným a pozáručným servisom, možnosťou farebnej úpravy a opraviteľnosti gélového povrchu.

 

Sprchové kúty si plánujete a navrhujete na veľa rokov. Vyberajte si ich výbavu tak, aby vám po celý ten čas nielenže slúžili bez väčších opráv či údržby, ale aj vyzerali rovnako dobre ako vtedy, keď ste sa tešili na prvé sprchovanie v nich.

Vaňa s dvierkami – vkusný a štýlový produkt nielen pre seniorov

Platíme hodinkami, varíme v skle, cestujeme vlakom pod morom a keď sa lekári rozhodnú, vytlačia nám v tlačiarni kĺby. Žijeme časy, v ktorých sa spája napohľad nespojiteľné. Tak prečo nemať vaňu s dvierkami?

Toto je aj odpoveď na častú otázku, čo uprednostniť pri rekonštrukcii kúpeľní v bytoch či domoch. Najmä v takých, v ktorých trávia jeseň svojho života seniori.

 

 

Bezbariérová vaňa je chytrý kompromis

 

Jedna strana uprednostňuje sprchový kút s vaničkou z liateho mramoru pre jeho bezbariérovosť, jednoduchú obsluhu či údržbu, druhá vaňu do kúpeľne, lebo sa v nej dajú aplikovať rôzne roztoky či domáce liečebné procedúry. Starší ľudia ich potrebujú, pretože kúpeľná vaňa je pre nich nielen spôsob telesnej očisty, relaxu či pohody, ale aj prístupná forma liečby rôznych neduhov a podpory hojenia rán, kožných chorôb či rehabilitácie po operáciách alebo úrazoch.

 

 

Bezbariérová vaňa je chytrý kompromis. Má dvierka umožňujúce pohodlný vstup do vane s vynechaním prekračovania a vylúčením úrazov spôsobených pošmyknutím a pádmi. Je riešením aj vtedy, keď si neviete vybrať medzi vaňou a sprchou. Zaisťuje ľahšie vstupovanie i vystupovanie seniorom, hendikepovaným osobám či ľuďom po úrazoch cez dvierka na boku.

 

Kúpanie vo vani sa tak po renovácii kúpeľne stane opäť prístupné a pohodlné pre všetkých bez rozdielu. Osobám s obmedzenou pohyblivosťou odpadne strach z prekračovania vysokého okraja vane a môžu si opäť vychutnať pohodlný kúpeľ, ak boli doteraz odkázaní iba na sprchovanie.

 

Dôležité je pripomenúť, že vaňu s dvierkami možno umiestniť do každej kúpeľne, teda nielen do rodinného domu. Napríklad vaňa s rozmermi 1600×700 mm sa pohodlne zmestí aj do bytového jadra. Obrovské využitie však nájde aj v domovoch sociálnych služieb či iných sociálnych zariadeniach. Teda všade tam, kde treba zabezpečiť pohodlné kúpanie a relax, často s liečivým benefitom, klientovi či blízkemu človeku.

 

Ako používať vaňu s dvierkami

 

Možno si neviete predstaviť, ako je možné používať vaňu s dvierkami. Je to veľmi jednoduché. Do vane môžete napustiť asi 5 cm vody, otvoríte si dvierka, vojdete do nej a pohodlne sa usadíte. Zaistite dvierka a až potom si dopustíte toľko vody, koľko je vám príjemné, pridáte penu, liečivé roztoky, byliny… Malé množstvo vody na dne vane odstráni nepríjemný pocit z čakania na chvíľu, kým sa vaše telo úplne neponorí do vodného kúpeľa.

 

 

 

 

Po jeho ukončení je postup opačný. Najskôr vypustite vodu, potom si otvoríte na vani dvierka a vyjdete z nej von. Aj tu platí, že na dne vane môžete nechať malú vrstvu vody. Kúpanie zvládnete aj bez pomoci, je prístupné naozaj všetkým, ktorí chcú byť aktívni a uprednostňujú pohodlie a nesporné relaxačné účinky kúpeľa pred jednoduchou očistou v sprche.

 

Dvere majú niekoľko bezpečnostných prvkov

 

Trápi vás otázka, či sa cez dvere vo vani predsa len nepretlačí voda? Nie, to sa nestane. Dvere do vane majú niekoľko bezpečnostných prvkov.

 

 

Disponujú pántmi a odolnými prvkami uzatváracieho mechanizmu, takže sa nemôže stať, aby sa po ich zatvorení a zaistení dostala voda von. Na zaistenie dverí nie je potrebné vyvinúť žiadnu nadmernú fyzickú námahu, je porovnateľné s používaním kľučky na bežných interiérových dverách. Kľučka dverí PREMIUM a EXCLUSIVE je konštruovaná tak, aby jej ovládanie zvládla aj osoba s hendikepom (amputovaná ruka, články prstov či Parkinson…) bez pomoci. Dvierka sú úplne vodotesné, dno vane je rovné, čo umožní bezpečné vstupovanie a vystupovanie.

 

Ak chcete mať ešte väčší pocit bezpečia a stability, je možné dno vane opatriť protišmykovým povrchom. Úprava CA-GRIP, ktorú vyvinula naša spoločnosť, je aplikovaná unikátnou technológiou, ktorá zaručuje ľahké a jednoduchšie čistenie a dlhú životnosť protišmykovej vrstvy. Človek, ktorý sa vo vani kúpe, sa preto cíti výrazne bezpečnejšie a stabilnejšie pri vstávaní, čím sa znižuje riziko pošmyknutia a zranenia.

 

Spojenie dverí s vaňou je chránené až päťnásobným tesnením, zaručujúcim dokonalú tesnosť aj po rokoch užívania. Posledným je gumové tesnenie v ráme dverí, ktoré sa dá jednoducho vyčistiť alebo v prípade poškodenia vymeniť svojpomocne bez nutnosti servisného zásahu. Všetky kovové časti dverí bezbariérovej vane sú z nerezu. To zaručuje ich dlhodobú životnosť aj v takom agresívnom prostredí, ako je kúpeľňa. Zatváranie dvierok je mechanické z vnútra vane, je funkčné aj pri výpadku elektrického prúdu.

 

 

Iní to neponúkajú, my áno

 

Naša spoločnosť ako jediná na trhu ponúka vane, pri ktorých si môžete dokonca určiť pozíciu dverí, ale aj upraviť dĺžku bezbariérovej vane, a to až o mínus šesť centimetrov zo štandardnej dĺžky. Uľahčí to jej umiestnenie aj v atypických kúpeľňových priestoroch či v kúpeľniach, ktoré nedisponujú veľkým priestorom.

 

Takúto ponuku umožňuje fakt, že naše vane sa vyrábajú ručne, snažíme sa reagovať na potreby zákazníkov a prispôsobiť ponuku ich predstavám. Naše vane s dvierkami sa vyrábajú na nosnosť viac ako 500 kg a ponúkame na nich päťročnú záruku. No nielen to. Môžete si vybrať veľkosť bezbariérovej vane od 1500, 1600, 1700 alebo 1800 mm, určiť si pozíciu sifónu vpravo či vľavo, alebo uprostred (iba pre vane s dĺžkou 1700 a 1800 mm), ale aj to, či dvere budú mať pánty na ľavej alebo pravej strane.

 

Personalizácia našich vaní sa ale ani tu nekončí. Môžete si určiť aj presnú pozíciu dverí podľa dispozičného riešenia vašej kúpeľne, aby dvierka neprekážali inému zariadeniu v nej – práčke, skrinke, umývadlu. Ak si to budete priať, je možné vyriešiť aj napúšťanie cez vaňový prepad, nainštalovať madlá, podhlavníky a pre jednoduché sprchovanie vo vani aj vaňovú zástenu. Samozrejmosťou je aj masážny systém do vašej novej bezbariérovej vane v troch základných prevedeniach, resp. individuálny výber podľa požiadaviek. Absolútnym vrcholom ponuky sú sklenené dvere do vane.

 

Kúpili ste si vaňu a dodatočne chcete dvierka

 

A je tu ešte správa pre tých, ktorých predchádzajúca ponuka zaujala, ale majú kúpeľňu po rekonštrukcii a neplánujú kúpiť si novú vaňu. Naša spoločnosť ponúka montáž dvierok aj do už používaných vaní, a to bez porušenia pôvodných obkladov, bez nutnosti búrania a zdĺhavých stavebných úprav. To všetko v priebehu jedného dňa. Vašu kúpeľňu a vaňu si prídeme obhliadnuť a navrhneme vám riešenie, ktoré bude vyhovovať vašim potrebám i pohodliu pri kúpeli.

 

 

Na naše vane s dvierkami, ale aj na iné výrobky našej spoločnosti, sa môžete prísť pozrieť do kúpeľňových štúdií. Informácie, kde aktuálne tieto vane máme vystavené, vám poskytneme, neváhajte nás preto kontaktovať.

Vane nie sú šaty, a predsa sa dajú upraviť na mieru

Snívate o kúpeľni, v ktorej má všetko svoje miesto – najmä vaňa od steny po stenu? Už sa v nej vidíte, no zrazu vám majster murár povie, že vaňu s rozmermi 1675 mm, čo je priestor, ktorý mu na ňu vyšiel, jednoducho trh neponúka. Navrhne kúpiť takú s dĺžkou 1600 mm a voľný priestor domurovať a obložiť. Sen o dokonalej kúpeľni, ktorej línie nič nenaruší, sa vám zrúti.

 

Ak by ste na túto radu pristali, možno by ste do konca svojho života museli pozerať na murovaný prístavok, ktorý vás stál prácu i peniaze navyše a výsledok vás aj tak neteší.

 

 

 

Úprava dĺžky vane

 

Riešenie je pritom naporúdzi. Naša spoločnosť dokáže dodať zákazníkom vaňu na mieru, takú, ktorá sa dá skracovať podľa potrieb klienta. Má meno Lenka. Naša zákazníčka by nemusela rozmýšľať o domurovaní a následnom investovaní do obloženia. Stačilo by jej vybrať si vaňu v dĺžke 1700 mm, doma ju skrátiť o 25 mm a tešiť sa z toho, že sadla presne tam, kde bolo jej osadenie naplánované. Teda od steny po stenu s dokonalým estetickým výsledkom.

 

Úprava vane na mieru sa hodí nielen pre panelákové kúpeľne, v ktorých sa bojuje o každý centimeter priestoru, ale aj pre všetky neštandardné rozmery kúpeľní, kde treba zapojiť veľkú fantáziu, aby ich vybavenie zodpovedalo všetkým kritériám funkčnosti i estetiky.

 

Lenka je slovenský výrobok

 

Vane Lenka patria medzi stálice v našom sortimente a každoročne túto sériu rozširujeme o nové rozmerové varianty. Vyrábame ich ručne z konštrukčného laminátu s povrchom Gelcoat. Pokojne vám na neho môže kvapnúť farba na vlasy. Nič sa nestane, povrch je voči nej odolný. Znáša sa so všetkými bežnými čistiacimi prostriedkami, je farebné stály a UV stabilný.

Lenky z našej produkcie sa vyznačujú rovinou okrajov a vysokou pevnosťou, čím sme docielili jednoduchšiu a rýchlejšiu montáž. Ako jediný výrobca  ponúkame tieto vane v štandarde s nízkym okrajom iba 20 mm s ostrým zaoblením hrán pre dokonalé dotvorenie detailov kúpeľne. Ide o naše know-how, skracovanie vaní neponúka žiadny iný výrobca na trhu. Našim cieľom bolo, aby sme vane z kompozitu s povrchom Gelcoat odlíšili od konkurencie a dostali sa pred ňu o niekoľko krokov. V minulom roku sme pristúpili k vývoju nového spôsobu výroby a spevňovania okrajov vane tak, aby okraj bolo možné rezať bez nutnosti dodatočného vystužovania.

 

Výsledkom je, že všetky vane Lenka naša spoločnosť dodáva so špeciálne spevneným okrajom tak, aby si ho mohol klient skrátiť bez straty záruky priamo u seba doma. Úprava je jednoduchá a rýchla, netreba pritom žiadne extra náradie. „Lenky“ možno skrátiť na dĺžku pílením kratšej strany (700, 750 a 800 mm), kde nie je prepad, a to až o 60 mm. Súčasťou balenia vaní je sifón a montážna sada.

 

Záruka, jednoduché čistenie, pohodlný kúpeľ

 

Aj na takto upravenú vaňu sa plnohodnotne vzťahuje záruka 5 + 5 rokov, nie je oslabená jej garantovaná nosnosť 500 kg a inštalácia je rovnako jednoduchá ako pri štandardnej vani. Vaňa na mieru má aj ďalšie benefity. Estetický výsledok sme už spomenuli. Pridajme k nemu jednoduchú údržbu počas celého času používania a z hygienického pohľadu je dôležité zdôrazniť, že sanitárny povrch sa vyznačuje schopnosťou zabrániť usadzovaniu baktérií a kvasiniek.

 

Séria vaní Lenka patrí k najpriestrannejším modelom (dĺžka 1500, 1600, 1700 a 1800 mm), ktoré naša spoločnosť ponúka. Sú určené na pohodlný a dlhý kúpeľ s relaxačnými účinkami. Tento efekt podčiarkuje aj hĺbka vane a použitý materiál, ktorý udržiava vodu dlhodobo teplú. Široké okraje vytvárajú priestor pre umiestnenie sprchovacích gélov a šampónov či inej dekorácie. Možnosť úpravy na mieru a tiež možnosť dodávky zásteny na vaňu na mieru tieto danosti ešte viac vyzdvihuje.

Prečo si vybrať vaňu a nie sprchový kút?

Deti milujú vane a bublinky vo víriacej sa vode. Starším ľuďom sa zase v teplej vode uľaví s liečivými či vonnými soľami. Kúpeľ je relax, oddych po náročnom pracovnom dni, lepšie po ňom zaspíte a odpočiniete si. To sú nesporné prednosti vane pred sprchovým kútom. Nie ale jediné.

 

Vaňa Lenka 180x80 s okrajom 2cm ako alternatíva ku sprchovému kútu

 

 

Prečo teda  uprednostniť vaňu v kúpeľni a nie sprchový kút? Kým začnete s renováciou kúpeľne, skúste si ujasniť, čo od nej očakávate. Chcete funkčnosť – očistu, pranie, sušenie oblečenia? Alebo máte rodinu, možno trojgeneračnú, a potrebujete pri plánoch rekonštrukcie kúpeľne brať ohľad na potreby deti, starých rodičov, či svoj vlastný relax, lebo máte náročné povolanie? Ak to druhé, určite uprednostnite pred sprchovacím kútom vaňu a rozhodnite sa ju zakomponovať do novej či renovovanej kúpeľne.

 

Vaňa – miesto pre relax a odpočinok

 

Vaňa totiž nie je iba o obyčajnom kúpaní je to miesto pre relax, zdravie, pohodu, večerný rituál kúpania detí, má tiež svoje nesporné zdravotné výhody. Ľudia si v kolobehu pracovných povinností málokedy uvedomujú, že potrebujú aj odpočinok. V bežných domácich podmienkach im túto potrebu splní práve vaňa a kúpeľ v nej.

 

Niektoré štúdie dokladajú, že pravidelný horúci kúpeľ znižuje krvný tlak, a teda aj riziko srdcového infarktu a mozgovej príhody. Ak si ho dáte pred spaním, pomôže vám rýchlejšie zaspať a zlepší sa kvalita vášho spánku. Vie hydratovať a liečiť podráždenú či suchú pokožku. A výborné výsledky dosiahnete aj vtedy, keď si kúpeľ obohatíte o éterické oleje, napríklad z olív, kokosu či levandule.

 

Teplá voda lieči, overte si to

 

To nie je všetko. Kalórie spálené v teplom kúpeli sú rovnocenné s kalóriami, ktoré spálite pri prechádzke. Keď sme už pri nej, kúpeľ zaručuje aj zvýšenie krvného obehu, čo uvoľní vaše boľavé či natiahnuté svaly. Pridaním liečivých solí do vody zmiernite aj chronické svalové ochorenia, ako je napríklad artritída. A toto ocenia hlavne ľudia zo striebornej generácie. Teplý kúpeľ môže zmierniť príznaky chrípky či prechladnutia, čo ale na druhej strane posilní váš imunitný systém, ktorý si rýchlejšie začne budovať obranu proti vírusom.

 

Pohoda vo vani sa nedá ničím porovnať. Psychológ  Neil Morris napríklad tvrdí, že teplý kúpeľ zvyšuje vaše  pozitívne emócie, čo je na nezaplatenie, lebo sme obklopení stresom, termínmi, povinnosťami a tlak z nich nevieme nijako inak v bežnom prostredí odbúrať. Toto vám sprostredkuje jedine vaňa v kúpeľni a nie sprchovací kút, ktorý je určený predovšetkým na bežnú očistu tela.

 

Ak máte v pláne prerábku, treba ju dobre premyslieť

 

Zariadenie novej či prerábka staršej kúpeľne je teda aj o dôslednom zvážení všetkých týchto okolností. Naša spoločnosť má v ponuke množstvo kúpeľňových vaní rôznych tvarov – od klasickej rovnej cez rohovú, samostatne stojacu či hydromasážnu alebo bezbariérovú. Ponúkame zásteny na vane i vane so sprchou či vaňu so sprchovacím kútom v jednom a ako jediní na Slovensku aj vaňu s dvierkami vyrobenú aj na mieru podľa požiadaviek zákazníkov. Dokážeme ich vyrobiť aj v širokej palete farieb.

 

Vaňa Bello 170x75 s okrajom extra nízkym 1cm nahradí v kúpeľni plnohodnotne sprchový kút

 

Kúpeľňové vane od nás z CA – PLASTU sú variabilné čo do dĺžky či šírky. Pohybujú sa  v rozmedzí 700 až 800 mm pri šírke a od 1 200 do 1 800 mm pri dĺžke, čo umožní vaňu vyrobiť i osadiť v akomkoľvek priestore. Prejdite na kompletnú ponuku vaní z našej produkcie kliknutím TU.

 

Ponúkame ručnú výrobu a viacročný servis

 

Každá vaňa od nás je výsledkom precíznej ručnej práce, pri ktorej používame kvalitné a zdravotne nezávadné materiály so špeciálnou povrchovou úpravou Gelcoat. Táto úprava zabezpečuje dlhú životnosť a v prípade poškodenia možnosť opravy. Na vane poskytujeme záruku päť rokov a po ich uplynutí urobíme servisnú obhliadku, aby sme záruku mohli opätovne predĺžiť. Ak si vyberiete vaňu namiesto sprchovacieho kúta je to síce o čosi drahšie riešenie, ale sú to peniaze investované veľmi dobre do Vášho zdravia a pohodlia. Vaňa je však menej náročná na údržbu, má dlhšiu životnosť, poskytuje širšie možnosti využitia, ozdobí každú kúpeľňu, ktorá sa aj vo vašej rodine zmení na oázu pohody a relaxu. Pozrite si aj vane s dverami z našej ponuky, ktoré uľahčujú kúpanie najmä starším ľuďom viac nájdete TU.